nedeľa 24. apríla 2022

Háčkované kvety Kataríny Kolár sa dostali do Izraela a vošli do módy

    
Katarína začala háčkovať pre dizajnéra z Izraela
„Prišla do izby a spýtala sa ma, čo robím. Háčkujem, povedala som jej. Potom sa otočila okolo seba“, hovorí so smiechom Katarína Kolár a opisuje nedávnu návštevu jednéj vnučky a jej kamarátky, „predstavte si, tá kamarátka sem chodievala aj predtým a až teraz si všimla, že kvety okolo nej nie sú skutočné!" 

Katarína Kolár prezradila svoj talent na háčkovanie pred niekoľkými rokmi. Dnes, vo veku 65 rokov, hrdo hovorí, že cvičiť neprestáva a je to možné vidieť aj na jej dielach.

„Vedela som pliesť a predtým som sa o háčkovanie nezaujímala. Dcéra ma nahovorila, aby som skúsila háčkovanie. Žije v Izraeli, kde pracuje pre dizajnéra. Presvedčila ma, aby som skúsila uháčkovať kaktusy pre toho dizajnéra, páčili sa jej a vzala si ich všetky! Toto sú moje prvé diela. Výroba kaktusov ma veľmi nebavila, tak ich už nerobím. Až vtedy som snívala o tom, že urobím niečo lepšie. Po roku som začala háčkovať kvety! Videli ste ľaliu?"

Umenie bez šablóna - pozerá sa na kvety a háčkuje
Kým ona šikovne prepletá prsty a vytvára si tak vlastnú záhradku, náš spolubesedník predlžuje životnosť kvetov. Nemá šablóny a nechce ich získať, ale uznáva iba vytrvalosť, snahu a talent.

"Na čo potrebujem šablóny?" Ja to robím takto: Vezmem kvetináč, položím ho na stôl, pozriem sa na kvety a háčkujem! Zo začiatku mi to zabralo veľa času a teraz sa mi darí dokončiť jednu prácu týždenne. Záleží na tom, aké kvety robím. To všetko ma veľmi teší. Napĺňa ma to, bez ohľadu na to, koľko času to zaberie."

Vedia ľudia ceniť ručné práce?  

„Úprimne povedané, v Srbsku mimo mojej dediny zatiaľ nikto nekúpil. Je to drahé pre každého. Nemyslím si, že je to také drahé... Z ručnej práce nie je veľa peňazí, veľa peňazí ide do materiálu. Hľadám vlnu so zľavou, pretože nakupujem po kilách a potrebujem aj rôzne farby."

Nedocenená ručná práca




Považujete za dôležité udržiavať tradíciu? Skúšali ste už niekoho naučiť háčkovať?

„Jedna vnučka má záujem o háčkovanie a chce, aby som jej ukázala, ako sa to robí, no ja jej stále hovorím, že ju to úplne naučiť nemôžem. Nikoho nemôžem držať za ruky. Musí sa pozerať na to, čo robím a ako háčkujem a musí to milovať! Pokiaľ viem, bola som kreatívna a vždy som sa venovala takýmto prácam. Nikto ma neučil, skúšala som to na vlastnej koži. Zdá sa mi vrodené robiť to dobre,“ povedala Katarína Kolár, matka deviatich detí a stará mama 17 vnúčat.

Keďže jej najbližší nebývajú tam, kde ona, byť informovaný o technológiách je jednou z činností, ktoré musela ovládať. Zistila teda, že sociálne siete jej môžu pomôcť aj pri rozvíjaní podnikateľských nápadov a snáh.

„Neviem správne prevádzkovať stránku, ale niečo viem. Dcéry sú adminkami Háčkovaných kvetov, zverejňujú fotografie a ja ich dávam na to, ako sa volá, denné?

"Myslíte na príbeh (príbeh; možnosť na Facebooku)?"

"Áno! Viem sa aj hlasiť, ak niekto zavolá alebo odpovie na správu. Napríklad, vám som odpovedala samá."

Ruže, krajšie ako skutočné



Práve jej prítomnosť vo virtuálnom svete dopomohla k tomu, že si jej háčkované kvety všimli aj za hranicami našej krajiny. Tak niektoré skončilo na Slovensku a v Chorvátsku a izraelský dizajnér neodolal nádherným lupeňom muškátového orieška, orchidey a ruže.

Po kaktuse, ona sa vrátila, aby háčkované kvety Kataríny Kolárovej priniesla do sveta módy.

„Vyrábala som šperky, väčšinou náhrdelníky s kvetinovými motívmi. Teraz je to všetko v zahraničí,“ s radosťou vyhlasuje a dodáva, že je rada, keď si niekto všimne jej ručné práce, pretože tak vie, že čas, ktorý do ich výroby investovala, nebol premrhaný.

Vnučka hrdo nosí babičkine umelecké diela
„Mám veľa voľného času, v poslednom čase sa venujem iba háčkovaniu. Háčkovanie kvetov mi trvá niekoľko dní. Snažím sa ho udržiavať približne rovnakej veľkosti, aj kvôli cene, aj kvôli investovanému času. Keď sú kvety rovnako veľké, viem, koľko dní mi bude trvať, kým vyrobím niektoré iné. Nie je to tak len pri veľkých orchideách, tie sú náročnejšie. A tak... som sa zdokonalila!" 

Či už ide o veľké alebo malé kytice a sadenice od vlny, detaily nechýbajú. Každý piestik, okvetný lístok či súkvetie sú vyrobené starostlivo, aby háčkované kvietky od zeme až po posledný púčik vyzerali ako skutočné. 

Možno sa takáto obetavosť naozaj nedá merať časom ani peniazmi, ale ako hovorí náš spolubesedník – iba dokončenými prácami. Jeden kvetináč týždenne, pár exponátov na poličke a tu je celá háčkovaná záhradka.

(Vanja Velisavljev, Agrosmart.net)

0 komentari :

Zverejnenie komentára