sobota 10. júna 2023

Obec Beočin zavádza pre poľnohospodárov bezplatný rozbor pôdy

Registrované poľnohospodárske podniky z územia obce Beočin budú mať po prvý raz v tomto roku možnosť bezplatného rozboru úrodnosti pôdy, ktorý poľnohospodárom umožnila Obec Beočin v spolupráci s Poľnohospodárskou stanicou Nový Sad.

Pri tejto príležitosti bola  v Kancelárii predsedníčky obce Beočin Biljany Janković podpísaná zmluva o spolupráci s Poľnohospodárskou stanicou z Nového Sadu, ktorej odborná služba bude od pondelka povinne sledovať úrodnosť pôdy pre všetkých poľnohospodárov z územia Obce Beočin.

„Pre potreby bezplatnej analýzy pôdnej úrodnosti našich poľnohospodárov vyčlenila obec Beočin 2 000 000 dinárov, aby odľahčila poľnohospodárom náklady a prispela k úspore hnojív, ktorých cena je v poslednom roku výrazne vyššia. “ povedala predsedníčka obce Beočin Biljana Janković a dodala, že miestna samospráva pracuje na zvýšení poľnohospodárskeho rozpočtu a zlepšení podmienok podnikania poľnohospodárov.

Podľa riaditeľa Novosadskej poľnohospodárskej stanice Vladimira Mihića sú odborné služby PSS dostupné pre všetky typy poľnohospodárskych podnikov a momentálne nie je obmedzený počet vzoriek, ktoré môžu farmári priniesť na rozbor.

„Analýza úrodnosti pôdy je odporúčaním pre všetky registrované poľnohospodárske podniky, ale aj zákonnou povinnosťou v prípadoch, keď sa chcú farmári uchádzať o niektorý z dotačných programov, a Poľnohospodárska stanica Nový Sad v spolupráci s obcou Beočin využíva všetky svoje kapacity, k dispozícii na vykonávanie účinného a kvalitného odberu vzoriek a monitorovania. Taktiež v spolupráci s miestnou samosprávou budú naši poradcovia naďalej pomáhať občanom s otázkami a registráciou na platforme eAgrar,“ uviedol Mihić.



Poľnohospodári, ktorí majú záujem, môžu od pondelka 12. júna priniesť vzorky pôdy na analýzu do miestnych obcí Susek, Čerević a Brazilija, ako aj do obce Beočin.

Kontaktné linky sú tiež otvorené pre ďalšie informácie a rady týkajúce sa odberu vzoriek

Poľnohospodárska stanica Nový Sad:

Maja Gudurić, diplomovaná inžinierka v poľnohospodárstve

Telefón: 064 4168 230

Obec Beočin:

Dragana Šuvaković, členka obecného zastupiteľstva pre poľnohospodárstvo

Telefón: 064 1098 335

0 komentari :

Zverejnenie komentára