piatok 29. marca 2024

Etno izba v Lugu v znamení slovenských zvykov, tradície a kultúry

Vďaka práci ženského spolku Usilovné včielky bola v Lugu otvorená nová etno izba venovaná zachovávaniu slovenských zvykov, tradície a kultúry.

Etno izba sa nachádza v rámci Domu kultúry a ponúka jedinečnú etnografické zbierku o živote Slovákov, prostredníctvom zvykov, folklóru, textilu a ručných prác 20. storočia, uvádza sa v oznámení.

Etno izbu si včera pozrela aj predsedníčka Obce Beočín Biljana Jankovićová, ktorá sa stretla aj s predsedníčkou spolku Natašou Rojkovou.

„Otvorením tejto Etno izby naša obec získala ďalší výnimočný obsah, ktorý propaguje bohatú kultúru a dedičstvo Slovákov z tohto regiónu. Všetky exponáty, ktoré sú vystavené, sú autentické a autochtónne, pretože pochádzajú z Lugu a vďaka jeho občanom a ženám zo spolku Usilovné včielky boli zachránené pred zabudnutím. Priala by som si, aby si čo najviac, v prvom rade naši spoluobčania, ale aj všetci návštevníci, pozreli tento priestor, ktorý nám ukazuje tvorivosť jedného národa a prepychovú krásu slovenskej kultúry a umenia,“ povedala Jankovićová.




Predsedníčka združenia Nataša Rojková zdôraznila, že Etno izba vznikla s túžbou zachovať dávne predmety a veci pred zabudnutím, ale aj dostať slovenský folklór na popredné miesto vo verejnosti v podobe tematickej výstavy.

(Hl.rs)

0 komentari :

Zverejnenie komentára